Mărgineni > Mărgineni în trecut

Mărgineni în trecut

IstoriaIstoria

Satul Mărgineni are o origine foarte veche, amintindu-se de el în 1437 când Vlad Vodă (Dracul) dăruieşte printr-un hrisov satul Mărgineni lui Stanciu Tatu şi fiilor săi, cu tot ce era în patrimoniul satului: moară, pădure, pământ, animale.

[vezi mai mult despre istorie]

ObiceiuriObiceiuri

În Mărgineni se practică obiceiurile specifice zonei de sud a Ţării Făgăraşului, cum ar fi cele de nuntă sau cele de Crăciun. Identitatea specifică a satului Mărgineni se regăseşte în unele detalii ale acestor obiceiuri, cum ar fi scosul mirelui la vale în cadrul obiceiurilor de nuntă sau anumite colinde specifice în cadrul obiceiurilor de Crăciun.

[vezi mai mult despre obiceiuri]

BisericaBiserica

Ca în orice sat tradiţional românesc, biserica şi viaţa religioasă ocupă primul plan în viaţa oamenilor locului. Ca sat vechi de români din Transilvania, a îmbrăţişat încă de la începuturile lui religia ortodoxă. Mai apoi, odată cu înfiinţarea ritului greco-catolic, o parte dintre locuitori au trecut la catolicism. Vechea biserică, clădită prin secolul XVII sau mai înainte, a fost preluată în secolul XVIII de majoritatea pe atunci greco-catolică, iar în 1898 comunitatea ortodoxă a înălţat o biserică nouă. După 1945 ambele biserici sunt administrate de parohia ortodoxă, slujbele religioase fiind ţinute alternativ în cele două lăcaşe de cult.

[vezi mai mult despre biserică]

ŞcoalaScoala

Încă din secolul XVII a funcţionat o şcoală pe lângă Mânăstirea Mărgineni. Aceasta a dispărut odată cu mânăstiriea în 1871. Mai apoi în sat se înfiinţează o şcoală primară pentru copiii din sat, şcoală care funcţionează şi azi.

[vezi mai mult despre şcoală]

Cultura şi sportulCultura, sportul

Activităţile culturale şi sportive au făcut ca satul să se remarce local şi în ţară, mai ales prin formaţia de căluşari care a obţinut numeroase premii, dar şi prin echipa de fotbal. Costumul popular de Făgăraş cu elemente specifice satului Mărgineni a fost purtat cu mândrie de toate generaţiile.

[vezi mai mult despre cultură şi sport]

OcupaţiiOcupatii

Ocupaţiile de bază ale oamenilor din Mărgineni sunt legate de pământ şi de munte. Pe lângă agricultură, oierit şi munci forestiere, mărginenii şi-au ridicat case frumoase.

[vezi mai mult despre ocupaţii]

ArmataArmata

Cei din Mărgineni au ştiut să îşi facă datoria în armată, participând la cele două războaie mondiale, în care unii dintre ei şi-au pierdut viaţa, alţii au fost răniţi. Satul îşi aduce aminte de ei azi printr-un monument.

[vezi mai mult despre armată]

 

Satul Margineni - Mărgineni în trecut
http://margineni.ro//trecut.html